Dnes je sobota, 05.december 2020, meniny má: Oto
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Žihľavové slimáky

apríl 07, 2020 - 10:44
Veľká noc sa blíži a hoci tú tohtoročnú strávime v rámci prevencie pred šíriacou sa pandémiu v kruhu najbližších, neznamená to, že sviatky jari nebudeme oslavovať vôbec. Pripravte si túto pečenú dobrotu a potešte tých, s ktorými aktuálnu situáciu zvládate o čosi ľahšie. Tieto žihľavové slimáky si zamiluje každý.
Popis receptu: 

Žihľavové slimáky

Čas varenia: 
20 minút
Čas prípravy: 
20 minút
Ingrediencie: 
600 g hladkej múky
200 ml mielka
2 čl soli
2 čl Cukru
3 pl Kokosového tuku
200 ml kefíru
1 Kocku droždia
4 hrste mladej žihľavy
3 plátky údenej slaninky
3 strúčiky cesnaku
  Soľ
  mleté čierne korenie
1 vajce na potieranie slimákov
Inštrukcie: 

POSTUP:
Z ingrediencii určených na cesto vytvoríme kysnuté cesto a necháme ho dobre vykysnúť. Ak je cesto husté, riedime ho kefírom, ak riedke, pridávame múku. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, natrieme žihľavovou kašou, posypeme strúhaným syrom, skrútime do rolády a ostrým nožom nakrájame na kolieska hrubé asi 2 cm. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Žihľavovú kašu pripravíme nasledovne:
Tri plátky údenej slaninky pokrájame na drobné kocky a opražíme. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a žihľavu. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a dusíme, pokiaľ sa neodparí všetka šťava. Necháme vychladnúť a nakoniec vidličkou rozmiešame na kašu.